Facebook

Изложба „ИНДИЯ АЛА ПРИМА“

 ПАЗАРИ „ВЪЗРАЖДАНЕ“ ЕАД
ГАЛЕРИЯ „СЕРДИКА“
„ИНДИЯ АЛА ПРИМА“
На 1 декември 2016 (четвъртък) от 18:00 ч. в галерия „Сердика” се открива общата изложба „Индия ала прима“, която представя творби на четирима изтъкнати български художници: Аглика Гайтаникова, Иван Додов, Селма Тодорова и Стефан Чурчулиев. Изложбата е посветена на 70-годишнината от независимостта на Индия и е резултат от едноименния българо – индийски проект, организиран от Индологическа фондация „Изток Запад“, Дом на културата „Сушма“ в Индия и Фондация „Международно акварелно общество“ – България, с любезната подкрепа на Посолството на Република Индия в София. Колекцията от картини, рисувани под покрива на света – Хималаите, ще бъде представена от художествения критик проф. Чавдар Попов.
В рамките на изложбата „Индия ала прима“ до 31 декември т.г. „Пазари Възраждане“ ЕАД и галерия „Сердика“ предвиждат няколко събития.
Проектът „ Индия ала прима “
Преди точно една година четиримата художници Аглика Гайтаникова, Иван Додов, Селма Тодорова и Стефан Чурчулиев са участвали в Международното биенале на акварела в Делхи и са гостували на индийския поет, писател и общественик д-р Каран Сингх Чаухан в център „Сушма“. Там кураторът Селма Тодорова избира и изразното средство за колекцията - акварел. Въпреки различните възможности на тази техника, и четиримата работят ала прима – върху мокър лист, до изсъхването му. За всеки от творците - това е първо посещение в Индия – и изворът на вдъхновение, и отразяването му е ала прима.
Почти всички картини са рисувани в подножието на Хималаите и са пропити с енергията и екзотичния чар на тази необикновена страна - Индия. Изображения на ашрами, портрети на махатми, садху, на местни хора на различна възраст и с разнообразно социално положение, колоритни пейзажи от Хималаите и от дългия път между Делхи и това Свято място се появяват с невероятна лекота върху белия лист, като че ръката на художника е водена свише. Светлината звучи, предизвиква всички сетива и ни праща в страната на подправките, на сандаловото дърво и мантрите, в люлката на Йога, Веда, Махабхарата, Рамаяна, в необозримите дълбини на необятната индийска култура.
Всеки от творците влага различно цветоусещане, почерк и внушение, както и поглед от различен ъгъл, но всички са обединени от акварелната техника ала прима. Тя отразява най–достоверно чувството вложено в процеса на работа, запечатва онзи трепет и жажда на художника да сподели невероятното, невижданото до този момент чудо, наречено Индия.
Проектът е представен за пръв път в неговата цялост и с голям успех през юли тази година в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, по време на Международното триенале на акварела. Част от него бе показана през юни на Международния ден на йога в НДК.
Изложбата „Индия ала прима“ е едно второ споделяне... вече не с листа, а с публиката.